Aeroklub
Bela krajina

Aeroklub Bela krajina

Letalo, helikopter in motorji

 

V Prilozje sem prišel bolj rano. Tam sva se dobila z Jožetom ter si ogledala postavljeno sceno. Na letališkem platoju je že čakal helikopter, ki je na njem že opravil predpoletni pregled mehanik Kalan Primož. Manifest je bil postavljen v letališkem paviljonu in tam je z ekipo čakal pilot Aleš Svetina. Tudi Sandi Grubelič je že bil v pogonu in urejal vse na prijavni postaji. Gor in dol je tekala Saška, ki je tukaj deklica za vse. Matjaža Starašiniča sem našel v učilnici, ki je premetal nekakšne papirje.

Nič se nisem več potikal tam okoli, ker so imeli vsi neko delo. Potem za kontrolnim stolpom naletim na Norvežana Evena Rokneja. Pripeljal je s seboj tudi svoja sinova. Prav nagajivo pa se je zraven smehljal Tommy Papatango.  To bo še zelo zanimivo. Tommy bo posnel spet kakšen vrhunski video.

Z Jožetom sva se podala za šank, kajti bilo je že vroče. Danes imajo tu v Prilozju srečanje motoristi. Organizator je motoristični klub Divja jaga. Postregel naju je kar predsednik Bojan Pejičič in malo poklepečemo. Zvečer bo nastop beograjske rock skupine New Deal. To pa bo res divje. Motoristi so se že začeli zbirati. Z Jožetom sva se potem odpeljala domov. Vrnila se bova popoldne, ko bodo skakali padalci.

Kmalu je začel leteti helikopter  na panoramske lete, ki ga je pilotiral Aleš in tudi Cessna je bila v pogonu za panoramo. Pilotiral je resni Jože Brodar. Potem pa je vse skupaj prekinila majhna plohica. Nič, treba je bilo počakati, da se oblaki razkadijo in vse je ponovno steklo. Tako so se v helikopter naložili padalci, Radivoje Govedarica in Ivan Primorac iz Padobranskega kluba Zagreb, Tommy Papatango in Norvežan Even Rokne. Helikopter jih hitro dvigne na višino izskoka in že plavajo raznobarvna padala po nebu. Pristanejo drug za drugim in se lotijo zlaganja svojih padal.

Na travniku zraven pa so motoristi tekmovali v počasni vožnji. Vse skupaj je bil en velik hec. Potem so tekmovali z kolesom kjer deluje vse obratno. Na pogled je enostavno, vendar ni. Na odru pa so se že ogrevali Beograjčani, New Deal. Grmelo je pošteno. Upajmo, da bo oder vzdržal, kajti motoristi bodo »feštali« tudi v nedeljo.

Kombinacija letalstva in motorizma se je na koncu izkazala kot zelo uspešna.

Prilozje, 6.7.2019, Juš Mihelčič