Aeroklub
Bela krajina

Aeroklub Bela krajina

Avstrijski motorni padalci v Prilozju

Avstrijci v Prilozju

Z Jožetom se odpeljeva v Prilozje, da bi on popravljal kosilnico, ki je v soboto nenadoma zatajila. Tam že par dni kampirajo avstrijski letalci. Po malem dežuje, zato ne morejo v zrak. Spustimo se z njimi v razgovor. Dosti zanimivih stvari sva izvedela. Pogovarjamo se z Walterjem Holzmullerjem, ki je prav poseben pilot.

 

Walter je inštruktor letenja z jadralnimi in motornimi padali in tudi preizkusni pilot. Doma v Engelhartszellu ima servis in letalsko šolo. Je vsestranski športnik in bil je svetovni prvak in podprvak v letenju z jadralnim padalom in pred par leti je zmagal v svetovnem pokalu za jadralno motorne dvosede. Še marsikaj bi se našlo.

V Prilozje je pripeljal svoje prijatelje na dopust in letenje po Sloveniji. Svoje letalne naprave imajo prirejene tako, da jih lahko vlečejo z avtomobili, imajo tudi večjo prikolico in seveda udoben avtodom. Pri nas dobijo pa vse ostalo kar potrebujejo.

Prav šokiralo me je, da Walter  pomaga leteti prav posebnim ptičem iz Avstrije v italijansko Toskano, kjer ptiči prezimijo. Ti ptiči so klavžarji ali bolj točno, čopasti ibisi. V Evropi jih morda živi še 1000 in so pred izumrtjem. So prav posebno prijazne ptice in se človeka ne bojijo, zlasti te, ki so v bistvu sirote brez staršev. Prav nenavadno je, da ptiči sledijo motornemu padalu. Ni potrebno poudariti, da so dobri jadralci in po instinktu izkoristijo vsako najmanjše dviganje. Zanimivo je tudi to, če prelet čez Dolomite ne uspe, se vrnejo na letališče od koder so poleteli. Tako Walter kljub večkratnim poizkusom pripelje ptice do zimskega domovanja. Spomladi se ptice same vrnejo v Avstrijo in Nemčijo, kjer sicer živijo. V mojih očeh je Walter velik človek.

Avtor: Juš Mihelčič

Slike: Jože Matekovič, Juš Mihelčič in Internet