Aeroklub
Bela krajina

Aeroklub Bela krajina

FAI trikotnik 100 km s paramotorjem

18.10.2018 popoldne sva se z Milanom dobila v Prilozju – letališče Metlika. Vreme je bilo lepo in dokaj mirno. Odločila sva se za trikotnik Vukovci, Črmošnjice, Rakovec. Če bo vreme dopuščalo in bo poraba bencina majhna, lahko tudi malo podaljšava. Natočila sva poln rezevar bencina. Najprej sem vzletel jaz, nato še Milan.

Skupaj sva krenila proti Vukovcem (pri Vinici). Malo sva še podaljšala na Hrvaško, da bo trikotnik večji. Obrneva in proti Mirni gori. Nisem hotel pokuriti preveč bencina, zato sem le počasi nabiral višino. Pri Mirni gori sem letel tik nad drevesi in naprej proti Gačam. Počasi sem se le dvignil dovolj visoko. Gače so bile na desni strani. Ali greva še naprej? Da, greva do Pogorelca, vzletišča jadralnih padalcev. Če bo premalo bencina, bova pa ne bova letela od Rakovca.

Nad Pogorelcem  obrneva in direktno proti Metliki. No malo bolj severno od Metlike in naprej do mejnega prehoda Rakovec. Upala sva, da je bencina še dovolj, pa vendar bi ga lahko zmanjkalo. Redno prevejava količino z ogledalom. Letala morajo imeti več rezerve, nama pa ni treba, ker lahko pristaneva skoraj na vsaki čistini. Pred obratom sva imela hitrost le 34 km/h, po obratu pa skoraj 50 km/h. Sigurna sva bila, da bova prišla do letališča. Samo to še nisva vedela ali bo 100 km ali ne. Aplikacija, ki jo uporabljava, izračuna trikotnik glede na tvojo trenutno pozicijo in ne upošteva, tistega dela, ki ga še nisva preletela. Tako sva izvedela pravo velikost trikotnika šele, ko sva se približala letališču. Veselje je bilo neizmerno! Na koncu sva imela samo še nekaj decilitrov bencina.

Za tiste, ki ne veste kakšen je FAI trikotnik: najkrajša stranica mora biti večja od 28% obsega trikotnika. Skoraj enakostraničen trikotnik.

Najina poleta si lahko ogledate na povezavah:
Milan Vidovič – http://xcglobe.com/flights#show-flight/2184355/
Martin Mali – http://xcglobe.com/flights#show-flight/2184351/

Lep pozdrav,
Martin