Aeroklub
Bela krajina

Aeroklub Bela krajina

Sandi je poletel v Benetke

Za letos sem si planiral let v Benetke – Lido (LIPV), ker mi je  nekaj pilotov iz Portoroža reklo, da je super . Vreme je bilo poleti precej nevihtno, posebej takrat, ko sem bil fraj, tako, da sem se šele  prejšnji teden odločil, da probam to odletet. Za vinogradnike je bilo vreme sicer idealno, za letenje pa ne preveč. V Prilozju megla do desetih, enajstih , v Benetkah »sumaglica« z vidljivostjo 2 – 6 km cel dan. V Petek 21. septembra je končno kazalo na super vreme, prihajala je namreč vremenska fronta, ki je povzročila menjavo zračne mase, kar je prineslo dokaj dobro vidljivost.

Matjaž je imel neodložljive obveznosti v službi, tako da sem se odpravil sam. Poletel sem petnajst do enajstih. Na srečo se je vojska premislila in je stornirala svoje aktivnosti okoli Počka in sem lahko planiral let do točke TUTIV (severno od Trsta) direktno, potem pa ob Italijanski obali do letališča Lido (uporablja se tudi ime Nicelli airport).

Razdalja Prilozje – Lido znaša 125 Nm in  ker ni bilo na višini 4500ft omembe vrednega vetra sem priletel do Lida v 1h 20 min. Sam let je potekal brez večjih problemov, pomagalo je tudi, da sem se že doma pripravil na let, vpisal ruto v GPS, sprintal zemljevid Italijanskega zračnega prostora in zapisal radijske frekvence kontrol letenja po ruti. Italijanski del zračnega prostora ima kar precej omejitev, ker se leti ob terminalu letališča Ronchi potem je del prostora ki povezuje vojaško bazo Aviniano z morjem, nato pa je že terminal letališča Tessara (Benetke). Če se leti na višini 1500 ft QNH ni nobenih problemov.

Tako sem po preletu Trsta kontaktiral z priletno kontrolo Ronchi APP, potem z Padova information, nato z Venice APP in končno s stolpom na Lidu. Na ferkvenci Padova information je kar zanimivo, posebej če je lepo vreme. Vsi govorijo v Italijanščini  eden čez drugega brez prekinitve, tako da sem kar na silo poklical kontrolorja , ki me je začuda slišal in sva se vse dogovorila.

Letališče je super, 1000m dolga travnata, lepo urejena steza. Lido je otok pred Benetkami in je od trga svetega Marka oddaljen 4 km. Za prvič sem si malo razgledal le okolico letališča. Super je ker so restavracije, kafiči in  plaža do 20 minut hoje od letališča. Cene so normalne kava 1 EUR, pica 7 EUR, kar me je presenetilo glede na govorice o cenah v Benetkah. Tudi letališka taksa ni bila pretirana 21,75 EUR kar je slabe 4 EUR več kot v Portorožu.

Let nazaj je tudi potekal brez problemov, super je bilo, da je začel pihat zahodni veter, ki mi je povečal hitrost glede na zemljo za 10 vozlov in sem prišel do Prilozja v 1h 15 min.

V Prilozju vse mirno , nikogar na letališču, operem, pospravim avion v hangar vpišem nalet v knjige potem pa spijem en zaslužen špricar.